Thema 5: Aan de slag
In het thema Aan de slag staan de mensen centraal die slechts gedeeltelijk of helemaal niet deelnemen aan de arbeidsmarkt. Het is het beleid van de gemeente Enschede om deze mensen, met de werkgever op kop, weer zo snel en zo goed mogelijk aan de slag te krijgen op de arbeidsmarkt. Achtereenvolgens zijn de hoofdgroepen: Werkloosheid, Wet Werken Naar Vermogen en Uitkeringen.
In Enschede is nog niet iedereen aan het werk. 13,8 % van de Enschedese beroepsbevolking is in 2011 op zoek naar werk, dit percentage is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2010. Dit betreft de NWW-ers zoals gespecificeerd door het UWV.
Werkloosheid
1/3
Het aantal NWW-ers laat de arbeidsreserve zien die beschikbaar is. Het aantal NWW-ers in 2011 is in de referentiegemeenten zowel gedaald als gestegen. Enschede heeft ongeveer hetzelfde aantal NWW-ers in december 2011 als in december 2010. Het aantal NWW-ers is een indicatie van de situatie op de arbeidsmarkt, waarbij een lage hoeveelheid NWW-ers veel vraag naar arbeid vertegenwoordigt en een hoge hoeveelheid NWW-ers ruimte op de arbeidsmarkt laat zien.
Het aantal werklozen als percentage van de beroepsbevolking is in heel Nederland en G-32 licht gestegen. In Enschede is het aantal werklozen als percentage van de beroepsbevolking licht gedaald. In 2011 is de jeugdwerkloosheid in Enschede wel licht gestegen.
Wet Werken Naar Vermogen
2/3
Het onderdeel Wet Werken Naar Vermogen is ingericht analoog aan de nieuwe wetgeving op dit gebied die per 1 januari 2013 ingevoerd zou worden. Echter is bij de val van het kabinet de wet controversieel verklaard. Na de verkiezingen is het aan het volgende kabinet om te beslissen of de wet alsnog ingevoerd wordt (Bron Rijksoverheid.
De ontwikkeling van het aantal bijstandsgerechtigden fluctueerde de afgelopen tien jaar (2001-2011), met een lichte stijging in het totaal aantal bijstandsuitkeringen van 5.120 naar 5.180.
Uitkeringen
3/3
Verschillende regelingen met betrekking tot de arbeidsongeschiktheid van werknemers hebben de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Iedereen die voor 1 januari 2004 langdurig ziek werd (2 jaar) had recht op de WAO. Voor zelfstandigen was dit de WAZ. Deze zijn voor arbeidsongeschikten die na 1 januari 2004 arbeidsongeschikt werden, en dus na 1 januari 2006 een uitkering moesten ontvangen, overgegaan in de WIA. Evenals voor de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) is het doel van de WIA het benadrukken van de mogelijkheden van arbeidsongeschikten. Doordat de uitkeringen van de WAO en WAZ niet of nauwelijks meer aangevraagd worden daalt dit type uitkeringen, waar logischerwijs een stijging van de WIA uitkeringen tegenover staat. Het aantal WW-ers is de afgelopen jaren niet aan grote veranderingen onderhevig geweest. Om de kansen op de arbeidsmarkt voor ex-werknemers hoog te houden is het van belang zo snel mogelijk weer in te stromen. Het is bekend dat met het toenemen van de duur van de werkloosheid, de kansen op een baan afnemen.